Kraamtijd

Kraamtijd


Kraamzorg 
De kraamverzorgster komt de eerste 7 a 8 dagen elke dag bij jullie langs. Zij doet de dagelijkse medische controles van jou en je baby. Ze geeft voorlichting en advies. Ze helpt je met het verzorgen en voeden van je baby. Het is erg belangrijk dat de kraamverzorgster bij jullie in deze periode aanwezig is. Door haar voorlichting en adviezen zorgt dit voor een veilig en goed verloop van je kraamtijd. 

Aangifte van de geboorte
Binnen drie werkdagen moet je de geboorte aangeven bij de gemeente waar je bent bevallen. Je partner mag de aangifte doen, maar ook een ander die bij de bevalling aanwezig was, mag dit doen.
Wat heb je nodig:
  • Identiteitsbewijs van degene die aangifte doet.
  • Identiteitsbewijs van de moeder.
  • Trouwboekje of akte van erkenning.

Hielprik en gehoorscreening 
Tussen dag vijf en acht, komt de GGD bij jullie thuis. Zij voeren de gehoortest en de hielprik uit bij jullie baby. De hielprik wordt gedaan om aandoeningen zoals schildklierziektes, hormonale aandoeningen etc. op te sporen die te behandelen zijn met medicijnen of een speciaal dieet. Kijk onder het kopje folders voor meer informatie.


Anticonceptie
Je bent na de geboorte van je kind weer vruchtbaar. Om die reden is het belangrijk om erover na te denken welke vorm van anticonceptie je zou willen gebruiken. 2 weken voordat je je eerste menstruatie krijgt heb je een eisprong gehad en kun je zwanger worden. Het moment waarop je opnieuw vruchtbaar bent is dus onbekend. 
Borstvoeding kan een ovulatie onderdrukken, maar beschermd niet tegen een nieuwe zwangerschap. Tijdens het kraambed kaarten we dit aan en tijdens de nacontrole zullen we nogmaals doornemen welke vorm het beste bij je past. 

Mocht je geïnteresseerd zijn in een spiraal als anticonceptie ben je bij ons aan het juiste adres.
Een spiraaltje is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie die goed te combineren is met het geven van borstvoeding. Er zijn twee soorten spiraaltjes: het hormoonvrije koperspiraaltje (T-Safe, Multi-Safe (short) en Flexi-T) en het hormoonspiraaltje (Mirena en Kyleena).

Spiraaltje zonder hormonen
Een koperspiraaltje is hormoonvrije anticonceptie. T-Safe is het meest gebruikte koperspiraaltje in Nederland. Dit spiraaltje kan tot wel 10 jaar gebruikt worden en voldoet aan de hoogste kwaliteitsstandaarden. Een koperspiraal is geschikt voor alle vrouwen die kiezen voor betrouwbare anticonceptie zonder hormonen. Meteen na plaatsing geeft het spiraaltje geleidelijk een beetje koper af. Koper verlamt de zaadcellen en voorkomt dat een eicel bevrucht wordt. Daarnaast zorgt koper ervoor dat een eicel niet in de baarmoederwand kan innestelen. Na plaatsing ben je 5 of met T-Safe zelfs 10 jaar beschermd tegen zwangerschap.

Met een koperspiraaltje behoud je je eigen menstruatiecyclus. In de eerste maanden na plaatsing van een koperspiraal kan je menstruatie anders zijn dan normaal. De meeste vrouwen hebben weinig tot geen last van het spiraaltje. Anderen kunnen wel bijwerkingen hebben zoals heviger, langduriger of onregelmatig bloedverlies. Soms ervaren vrouwen ook (hevige) buikkrampen. Na enkele maanden is je lichaam gewend aan de koperspiraal en herstelt de natuurlijke cyclus zich. Een klein aantal vrouwen heeft blijvend iets meer bloedverlies tijdens de menstruatie.

Het koperspiraaltje werkt ook als ‘morning-after spiraal’ wanneer het geplaatst wordt binnen 5 dagen na onveilig vrijen. Zo kan een eventueel bevruchte eicel zich niet innestelen in de baarmoederwand. Een koperspiraaltje is de meest effectieve vorm van noodanticonceptie. Meer weten over noodanticonceptie? Kijk dan eens op morning-after.nl.

Er zijn verschillende soorten koperspiralen:
T-Safe
De T-Safe heeft een T-vorm, gemaakt van kunststof en koper. Volgens het Nederlands Huisartsen Genootschap is de TCu380A (T-Safe) het meest betrouwbare koperspiraaltje. De T-Safe koperspiraal is 10 jaar werkzaam, maar kan ook gebruikt worden tussen twee zwangerschappen in. T-Safe is het meest gebruikte koperspiraaltje in Nederland. 
Het Multi-Safe spiraaltje heeft een hoefijzervorm, gemaakt van kunststof en koper. De Multi-Safe is geschikt voor vrouwen met een baarmoeder groter dan 6 cm, de Multi-Safe short voor vrouwen met een kleinere baarmoeder. De Multi-Safe (short) is 5 jaar werkzaam. 
De Flexi-T heeft een T-vorm met afgeronde hoeken, gemaakt van kunststof en koper. Er zijn drie keuzes: de Flexi-T 300 voor een kleine baarmoeder, de Flexi-T +380 en Flexi-T +300 voor een grotere baarmoeder. De Flexi-T +380 bevat meer koper om daarmee de effectiviteit te verhogen. De Flexi-T spiralen zijn 5 jaar werkzaam.
 
Spiraaltje met hormonen
Het hormoonspiraaltje geeft geleidelijk een kleine hoeveelheid hormonen af en zorgt ervoor dat het slijm in de baarmoederhals ‘taaier’ wordt, waardoor zaadcellen er moeilijker doorheen kunnen. Door de afgifte van het hormoon levonorgestrel in de baarmoeder worden de zaadcellen minder beweeglijk; dit verkleint de kans op een bevruchting. Door de afgifte van het hormoon en doordat het spiraaltje een ‘vreemd voorwerp’ in de baarmoeder is, wordt het baarmoederslijmvlies niet of nauwelijks opgebouwd. Hierdoor kan een eventueel bevruchte eicel zich niet innestelen. Tot slot wordt bij sommige vrouwen de eisprong onderdrukt. Als er geen eicel vrijkomt, kan er geen bevruchting plaatsvinden. 

Bijwerkingen die bij het hormoonspiraaltje het vaakst kunnen voorkomen zijn meer of minder bloedverlies tijdens de menstruatie, tussentijds bloedverlies of het wegblijven van de menstruatie. Daarnaast komen ook hoofdpijn, buikpijn en rugpijn vaak voor, evenals vaginale afscheiding en ontsteking van de schaamlippen of vagina. Raadpleeg de bijsluiter van Mirena of Kyleena voor een overzicht van de bijwerkingen.

Er zijn twee soorten hormoonspiralen: 
Mirena is het meest gebruikte hormoonspiraal in Nederland. Dit hormoonspiraaltje is 8 jaar lang effectief als anticonceptie. Daarnaast kan Mirena ook gebruikt worden als behandeling van hevig bloedverlies.
Kyleena is een iets kleiner hormoonspiraal dan Mirena. Ook geeft dit hormoonspiraaltje iets minder hormonen af. Kyleena is 5 jaar lang effectief als anticonceptie. 

Plaatsing van een spiraaltje
Het inbrengen van een spiraaltje gaat vrij snel. Met behulp van een speculum (eendenbek) wordt de baarmoedermond zichtbaar gemaakt. Daarna meet de verloskundige je baarmoeder op en kan de spiraal worden geplaatst. Let op: voor het plaatsen van een spiraaltje is het belangrijk dat er geen risico bestaat dat je een soa hebt of zwanger kunt zijn. Vrij daarom in ieder geval veilig tot aan de plaatsing. Twijfel je, bespreek dit met ons.
Tip: de plaatsing van een spiraaltje kan als onaangenaam of pijnlijk worden ervaren. Je mag de avond van tevoren twee Aleve Feminax 275 of één ibuprofen 400 mg innemen. Neem dezelfde dosis een uur voor de plaatsing nogmaals. 

Nacontrole
Na plaatsing maken we een afspraak voor een nacontrole, die zes weken na de plaatsing of na minimaal één menstruatie plaatsvindt. Tijdens de nacontrole kijken we of de spiraal nog goed op zijn plaats zit en bespreken we of je klachten hebt.

Spiraal verwijderen
Als je je spiraaltje wil laten verwijderen, kan je ook bij ons terecht. Na verwijdering van het spiraaltje ben je direct weer vruchtbaar.

Kosten plaatsing 
De kosten voor het plaatsen van een spiraaltje bedragen €73,35. Deze kosten kunnen worden gedeclareerd bij je zorgverzekeraar. Het kan zijn dat de zorgverzekeraar niet alle kosten vergoedt of dat het bedrag (deels) van het eigen risico afgaat. Dit verschilt per verzekering en polis.
Let op: de kosten van het anticonceptiemiddel zelf worden niet vergoed vanuit de basisverzekering aan vrouwen vanaf 21 jaar, tenzij zij hiervoor aanvullend verzekerd zijn



Aanmelden
Share by: