Bevalling

Bevalling

Het begin van de bevalling

Een bevalling kan op twee manieren beginnen. Met het breken van de vliezen of met weeën. Het is normaal om ergens tussen de 37 en 42 weken zwangerschap te bevallen. 
 

Bloedverlies/slijmprop

Een klein beetje bloedverlies kan tijdens de laatste weken van de zwangerschap voorkomen. De baarmoedermond is zo goed doorbloed dat het makkelijk kan gebeuren dat er een bloedvaatje springt, waardoor je een klein beetje bloed verliest (bijvoorbeeld na het vrijen, stevig hoesten, inwendig onderzoek of moeilijke stoelgang). Sommige mensen verliezen in de laatste weken een slijmprop (in een geheel of gedeeltelijk). In deze taaie slijmprop kan wat bloed vermengd zitten. Dit kan absoluut geen kwaad en zegt ook niks over wanneer de bevalling gaat beginnen. Wanneer je een hoeveelheid bloed verliest die vergelijkbaar is met je menstruatie, moet je ons altijd direct bellen.


Vruchtwaterverlies

Als je vliezen breken verlies je vocht dat in hoeveelheid verschillend kan zijn. Het vocht kan helder en doorzichtig zijn. Soms zitten er wat witte of roze vlokjes in en kan er ook wat bloedverlies bij zitten. Belangrijk is dat je kijkt naar de kleur van het vruchtwater. Zijn je vliezen overdag gebroken? Bel ons dan om dit door te geven. Is het 's avonds na 22.00, het hoofd is goed ingedaald, je hebt geen weeën en het vruchtwater helder, bel ons dan de volgende ochtend zodat we langs kunnen komen voor de controles. 
Is het vruchtwater gekleurd (geel/groen of bruin)? Bel ons dan direct ongeacht welk tijdstip. Dit gekleurde vruchtwater komt omdat de baby in het vruchtwater heeft gepoept. Het is dan belangrijk om de conditie van de baby goed te kunnen bewaken. Je kunt de kleur van het vruchtwater overigens goed beoordelen als je een wit maandverband in doet, dit zit in je kraampakket.
 

Voorweeën/harde buiken

Weeën die onregelmatig zijn qua sterkte, lengte en/of frequentie, zijn meestal niet het begin van de bevalling. Ze kunnen veroorzaakt worden door indaling van de baby, de voorbereiding van de baarmoeder op de bevalling of eventueel een blaasontsteking. Ze kunnen ervoor zorgen dat de toestand van de baarmoedermond optimaal voorbereid is. Voor ontsluiting (het opengaan van de baarmoedermond) zijn doorgaans weeën nodig die met een goede regelmaat (binnen de 5 minuten) komen en een lange tijd (rond de 60 sec) aanhouden. Je moet je concentreren om deze op te vangen. Soms twijfel je of het wel of geen weeën zijn. Zoek in zo'n situatie dan de warmte op doormiddel van bijv. een warme douche of kruik. Je baarmoeder is een spier en die ontspant door warmte. Als het voorweeën zijn zal het afzakken. Indien het sterke weeën zijn om te bevallen zal de bevalling ondanks de warmte doorzetten. 
 

Ontsluitingsweeën

Ontsluitingsweeën komen en gaan en houden in principe niet meer op tot je bevallen bent. Het is een natuurlijk proces dat je overkomt, je kan het niet controleren. Om de ontsluiting vlot te laten verlopen is het belangrijk dat jij je zo goed mogelijk ontspant tussen de weeën door. Verzet je niet tegen de weeën, maar laat het gewoon gebeuren, geef je eraan over. Een warm bad of douche kan daar goed bij helpen. Regelmatig veranderen van houding kan helpen met het ontsluiten en voorspoedig verlopen van de bevalling. Zoek een houding die voor jou goed voelt. Hier wat voorbeelden van houdingen die je kan aannemen. Bij weeën om de 3-4 minuten die 45-60 seconden duren voor 1 uur lang wordt het tijd om ons te bellen wanneer je bevalt van je eerste kind. 
Ben je al eerder bevallen? Bel ons dan zodra de weeën een frequentie van 5 minuten hebben en 45-60 seconden duren voor 1 uur lang. Twijfel je? Neem gerust contact met ons op voor overleg. Wanneer je echter op enig moment in de ontsluitingsfase behoefte hebt aan contact, dan kun je ons altijd bellen. 
 

Badbevalling

In bad kan je makkelijk verschillende houdingen aannemen, omdat je geen zwaartekracht voelt. Het water heeft een ontspannende en pijnstillende werking. Daarnaast is de kans op inscheuren kleiner door betere geleiding en verweking van het perineum.
Het beste moment om in het water te gaan, is bij frequente weeën die om de 3-4 min komen. Op dat moment kom je namelijk in de actieve fase. Hierin worden de weeën sterker en is de pijnstillende werking van het water het grootst. De temperatuur van het bad is het aangenaamst voor jou en je baby rond 37 graden. 
Belangrijk is om naast het bad ook een badthermometer aan te schaffen, zodat we de temperatuur van het water in de gaten kunnen houden. We raden aan om in de buurt van het bad ook een bed te plaatsen, als het nodig is, kun je hier direct op liggen. 

Bevalbad kopen of huren
Een normaal bad is over het algemeen te smal om in te bevallen. In een bevalbad heb je meer ruimte en dus bewegingsvrijheid. Hierdoor is het mogelijk om eventueel samen met je partner in het bad de weeën op te vangen. Online is een groot scala aan bevalbaden. Bij onder andere Bevallingsbaden kan je een speciaal bevalbad te kopen of te huren. Mocht je twijfelen over de grootte van je bad, maak dit dan met ons bespreekbaar.


Inhoud ziekenhuistas

Het is handig om vanaf 37 weken een “vlucht” tas klaar te hebben staan, met daarin:
  • Verzekeringspasje
  • Zwangerschapskaart
  • Fototoestel/videocamera met opladers
  • Mobiele telefoon met oplader
  • Lijstje met telefoonnummers voor mensen die je vanuit het ziekenhuis wilt bellen
  • Een celstofmatje (uit het kraampakket) om de autostoel te beschermen
  • Kleding die je tijdens je bevalling wilt dragen (iets wat makkelijk zit en vies mag worden)
  • Kleding voor na de bevalling
  • Badjas
  • Slippers of pantoffels
  • Toiletspullen: tandenborstel, tandpasta, kam/borstel, shampoo, zeep, deodorant, lippenbalsem (je hebt vaak droge lippen van het puffen en persen), bril/lenzen
  • Dextro-energy (vaak heb je niet zo’n trek in eten maar kun je wel energie gebruiken)
  • Kleertjes en omslagdoek voor de baby
  • Mutsje en jasje voor de baby als je naar huis gaat
  • Maxi-Cosi met iets warms om het kindje mee toe te dekken
  • Eventueel je eigen muziek of Ipad


Thuisbevalling 

In geval van een thuisbevalling begeleiden wij jouw bevalling met de assistentie van je kraamzorg. Hiervoor is het belangrijk het onderstaande goed door te lezen

Bed 
Vanaf 37 weken dient het bed verhoogd te worden tot ca. 80 cm. Hiervoor kun je bedverhogers lenen of gebruik maken van bierkratten. Als je een waterbed hebt, zal je een ander bed moeten verhogen. Het waterbed kan namelijk niet verhoogd worden en je kunt hier niet op bevallen vanwege de instabiliteit van het matras. Als je twijfelt over de grootte van de slaapkamer of de steilheid van de trap dan kunnen we komen om te kijken of een thuisbevalling mogelijk is.

Kraampakket
Zorg dat er een kraampakket in huis is of maak zelf een doos voor alle benodigdheden voor de bevalling. Zet deze doos binnen handbereik als de bevalling begint. In het kraampakket zitten diverse celstofmatjes, kraamverbanden en gazen. Het kan zijn dat de bevalling begint met het breken van de vliezen. Vanaf 37 weken is het daarom raadzaam om een celstofmatje op je matras te leggen. Tijdens de bevalling kan je beter je matras volledig inpakken met plastic of een waterdichte moltonhoes voor het matras gebruiken.


Aanmelden
Share by: