A

A

  • Aambeien

    Tijdens de zwangerschap komen aambeien vaker voor. Aambeien zijn uitstulpingen van bloedvaatjes bij de anus. Aambeien kunnen jeuken en pijn doen. Persen kan de klachten verergeren. Probeer verstopping en harde ontlasting te voorkomen door minstens twee liter vocht per dag te drinken en vezelrijke voeding te eten zoals; rauwkost, groente, fruit, volkoren producten, peulvruchten, zaden en noten.

  • Aangifte

    Je moet binnen 3 dagen na de bevalling aangifte doen. Dat doe je in de gemeente waar je kindje is geboren. Is dit niet mogelijk door het weekend of een feestdag? Dan wordt de termijn voor de aangifte verlengd zodat er ten minste 2 werkdagen overblijven om geboorteaangifte te doen. 

  • Afvallen

    Afvallen tijdens de zwangerschap is niet goed voor je baby. Als je namelijk je eigen vetreserves moet aanspreken, dan komen daarbij schadelijke stoffen vrij die in het vetweefsel zijn opgeslagen. Die stoffen komen dan terecht in je bloedbaan en via jouw bloed komen ze ook bij de baby.

    Je hebt kans dat je kindje niet goed groeit en dat hij neurologisch minder goed ontwikkelt. Als je vindt dat je te veel aankomt tijdens je zwangerschap, let dan goed op wat je binnenkrijgt en wat je aan beweging hebt. Met afvallen kun je het beste pas beginnen als je bent gestopt met het geven van borstvoeding.  


  • Alcohol

    Vrouwen die zwanger willen worden, zwanger zijn of borstvoeding geven, wordt afgeraden om alcohol te gebruiken. Alcohol is schadelijk voor het ongeboren kind. Kijk voor meer informatie op: www.alcoholenzwangerschap.nl 

  • Anticonceptie

    Na de geboorte van je kindje zal je na moeten denken over anticonceptie. Al 2 weken voordat je je eerste menstruatie krijgt heb je een eisprong gehad en kun je zwanger worden. Het moment waarop je opnieuw vruchtbaar bent is dus onbekend. Wij bespreken in de eerste week na je bevalling ( het kraambed) samen met je welke anticonceptie het best bij je past. Borstvoeding beschermt niet tegen een nieuwe zwangerschap.

  • Apgarscore

    Vlak na de geboorte wordt je baby nauwkeurig onderzocht en krijgt hij/zij een score volgens de apgar methode. Je baby wordt hierbij op vijf gebieden onderzocht: hartslag, ademhaling, spierspanning, prikkelreactie en huidskleur. Voor elk onderdeel kan je baby 2 punten scoren, in totaal dus 10.

    Het onderzoek wordt een paar keer gedaan: de eerste keer is 1 minuut na de geboorte, dan na vijf minuten en na tien minuten. De meeste baby’s halen overigens bij de eerste meting geen 10, dus maak je niet direct zorgen.

    Een 8 of 9 is al heel erg goed. Bij een lagere score is er meestal wat extra zorg nodig in die eerste paar minuten. De meeste baby’s krijgen daarna alsnog een goede score.


  • À terme

    À terme staat voor de datum waarop je bent uitgerekend. Als je à terme bevalt dan houdt dat in dat je bevalt na een normale zwangerschapsduur.

    Van een à terme bevalling is sprake wanneer je bevalt tussen de 37 en 42 weken zwangerschap  


Share by: