B

B

  • Bandenpijn

    Het is mogelijk dat je al vroeg in je zwangerschap last kan krijgen van bandenpijn, meestal komt dit pas na de 20ste week voor. De reden is dat rond die periode de baarmoeder sneller groeit waardoor er meer rek komt te staan op de banden. De baarmoeder wordt op namelijk haar plek gehouden door banden en groeit gedurende de hele zwangerschap mee met je kindje. Bij een tweede en opeenvolgende zwangerschap is de kans groter dat je er eerder last van krijgt. Dit komt door verslapping van de buikspieren na de eerste zwangerschap, bieden ze minder steun en hangt de baarmoeder sneller in de banden. 

    De zones die dan voornamelijk pijn doen zijn rond het schaambot of in een of beide liezen. De stekende pijn kan doortrekken naar de onderrug, vagina en schaamlippen. Het kan zich vooral voordoen bij de volgende activiteiten:

    • Bij een volle blaas of een orgasme.
    • Na plotselinge of intensieve bewegingen, zoals opstaan of een stuk lopen.
    • Bij het bukken.
    • Bij hoesten en niezen.
    • Als je kindje zich omdraait in de buik.

    Bandenpijn is helaas niet te voorkomen. Er zijn wel mogelijkheden om de klachten te verminderen: 

    • Probeer onverwachte of plotselinge bewegingen te voorkomen. Als dit niet mogelijk is kan je wel proberen om je erop voor te bereiden. Voel je een nies aankomen, ondersteun dan je buik met je handen.
    • Zak door je knieën bij het bukken en zwaar tillen zoveel mogelijk te vermijden.
    • Moeheid en inspanning kunnen bandenpijn verergeren. Neem dus op tijd voldoende rust.
    • Let goed op je houding. Laat je buik niet hangen en recht je rug. Span ook je buikspieren regelmatig aan.
    • Je kunt een zwangerschapssteunbroekje of steunbanden dragen, deze ondersteunen vooral het onderste gedeelte van de buik.
    • Wanneer je last hebt van bandenpijn zoek dan naar een warmtebron, deze vermindert de pijn. Thuis kun je een warme douche of een ontspannen warm bad nemen. Maar je kan je ook een warme kruik tegen je buik aanhouden.
  • Bekken- en rugpijn

    In de zwangerschap

    Door hormoonverandering word je kraakbeen in de zwangerschap soepeler. Door groei van de baby  veranderen ook je gewicht en houding. Rugklachten of pijn in het bekken zijn daardoor bijna onvermijdelijk. 

    Wat hierbij kan helpen is een goede houding om de klachten verminderen. Meestal zit de pijn aan de voorkant van het bekken, bij je schaambot, in de heupen of je onderrug. De pijn kan ook naar de benen uitstralen en zelfs een doof en tintelend gevoel geven.

    Als je van rugklachten of pijn in het bekken hinder ondervindt, bespreek dit dan met ons. Bewegen is goed, maar neem ook regelmatig momenten van rust. Blijf daarbij niet te lang in dezelfde houding staan, zitten of liggen. Probeer je benen niet te ver uit elkaar te laten gaan, bijvoorbeeld als je uit bed stapt. Het is dan het beste om op je zij te draaien en jezelf zijwaarts omhoog drukt. 

    Word je door de pijn belemmerd in het dagelijkse functioneren, dan is een bekkentherapeut een goede keuze!




    Na de bevalling

    Het is  belangrijk om direct na de bevalling goed te rusten en te luisteren naar je lijf. Probeer met name het traplopen zoveel mogelijk te vermijden, dit is zeer belastend voor een herstellend bekken. Onvoldoende rust kan leiden tot langzaam herstel en eventuele bekkenklachten ook langere tijd na de bevalling. Omdat het kraakbeen na de zwangerschap weer steviger wordt, verdwijnt deze pijn bijna altijd na de bevalling, al kan dat best lang duren.

    Vaak is het na een bevalling lastig om je urine of ontlasting op te houden. Om die reden Is het belangrijk om je bekkenbodemspieren te trainen. Blijf je klachten houden informeer dan bij een fysiotherapeut gespecialiseerd in de bekkenbodem.

  • Bevalplan

    Wat is een bevalplan? 

    Een bevalplan is een handvat voor jezelf en voor ons om je keuzes en wensen kenbaar te maken.  Hierdoor krijg je een beter beeld over hoe een bevalling kan verlopen. We plannen een moment rond 32-34 weken in om het bevalplan samen uitgebreid te bespreken. We zullen dan ook aangeven of je wensen haalbaar zijn. 


    Bevalplan en de uiteindelijke bevalling

    In enkele gevallen komt het voor dat de bevalling anders verloopt dan je van tevoren bedacht had. Het is ook mogelijk dat je tijdens de bevalling op andere gedachten komt dan je van eerder bedacht had. Natuurlijk mag je dan weer andere keuzes maken en proberen we je hier dan zo goed mogelijk op in te spelen. Mocht er een moment komen tijdens de bevalling dat we je moeten overdragen aan de klinische verloskundige/gynaecoloog, neemt deze de verdere begeleiding over en bespreken we de wensen die in het bevalplan genoteerd staan. We begeleiden daarna weer het kraambed wanneer je naar huis gaat.  


    Het opstellen van een bevalplan

    • Bij het schrijven van een bevalplan, kun je bijvoorbeeld nadenken over de volgende zaken:
    • Manier van voorbereiden: bijvoorbeeld via een cursus, yoga, hypnobirthing, mindfulness
    • De plek waar je wilt bevallen: thuis of in het ziekenhuis.
    • Naar welke houding je voorkeur uitgaat tijdens de bevalling: zittend, liggend, in bad, op bed, handen en knieën, op de baarkruk of skippybal.
    • Wie bij de bevalling aanwezig zal zijn.
    • Hoe je tegenover pijnbestrijding staat; wat je wel wilt en wat je niet wilt. 
    • Wat je van jouw partner verwacht: bijv. de navelstreng doorknippen, wel of niet masseren of meepuffen, wel of niet het kindje zelf aanpakken en wie; jij of je partner.
    • Wat je wilt dat er met de placenta gebeurt.
    • Wat je verder nog belangrijk vindt.
    • Zijn er zaken waar je op dit moment nog tegen op ziet of over twijfelt.

    Bespreken van bevalplan

    Rond 32-34 weken zwangerschap spreken we de bevalling met je door. We bespreken dan ook de belinstructies omtrent de bevalling. 

    Uiteraard is het ook mogelijk om je plan al in een eerder stadium te bespreken indienje daar behoefte aan hebt.

  • Blaasontsteking

    Tijdens je zwangerschap heb je meer kans op een blaasontsteking. Je blaas wordt door de steeds groter wordende baarmoeder opzij gedrukt en bovendien verslappen de urinewegen. 

    Dit samen vergroot de kans dat er in de blaas toch wat urine achterblijft na het plassen en dat geeft weer meer kans op een blaasontsteking. Een blaasontsteking wordt veroorzaakt door een bacterie in de urinewegen. In de zwangerschap ben je hier gevoeliger voor. Klachten kunnen zijn; vaak plassen, branderig gevoel bij het plassen, troebele urine die anders ruikt, pijn in de onderbuik en rugklachten of (te)veel harde buiken. Een onbehandelde blaasontsteking kan leiden tot nierbekkenontsteking en vroeggeboorte. 


    Veel drinken helpt een blaasontsteking te voorkomen. Ook cranberrysap kan helpen. Als je vermoedt dat je een blaasontsteking hebt, ga dan altijd even langs de huisarts.


  • Bloedarmoede

    Als je bloedarmoede hebt, betekent dit dat het hemoglobinegehalte in je bloed te laag is. Hemoglobine bestaat voornamelijk uit ijzer en zorgt voor het zuurstoftransport in je lichaam. Tijdens je zwangerschap heb je meer kans op bloedarmoede omdat je meer bloed in je lichaam hebt. Je hebt ongeveer 1 liter extra.

    Daarvoor heb je extra ijzer nodig, terwijl de baby ook ijzer van jou gebruikt. Door de bloedarmoede kun je snel moe zijn. Om dit te voorkomen moet je veel ijzerrijk voedsel eten, bijvoorbeeld vlees, ei, volkoren graanproducten, noten en gedroogd fruit. Heb je eenmaal een ijzertekort, dan zul je het ijzergehalte moeten aanvullen met behulp van zogenaamde staalpillen.

    Je huisarts kan je deze voorschrijven. Het nadeel van deze pillen is dat ze obstipatie (verstopping) kunnen veroorzaken. Voorkomen van bloedarmoede is dus beter dan genezen.


  • Bloedend tandvlees en bloedneuzen

    De bloedvaten verwijden door de toename aan bloedvolume in de zwangerschap. De oppervlakkige bloedvaatjes in de slijmvliezen kunnen hierdoor sneller gaan bloeden waardoor je sneller een bloedneus of bloedend tandvlees krijgt. Het is belangrijk je tandvlees en tanden gezond te houden tijdens je zwangerschap. De kans op ontstekingen in je mond zijn ook door hormoonveranderingen groter. 

    Er zijn zelfs aanwijzingen dat ontsteking van het tandvlees kan leiden tot vroeggeboorte. 

    Poets ter voorkoming je tanden twee keer per dag met een zachte tandenborstel en flos/stook minimaal 1 x per dag. Neem bij pijn contact op met je tandarts.

  • Bloedonderzoek

    Tijdens de intake bespreken we een bloedonderzoek dat je kunt laten doen. Dit bloedonderzoek is belangrijk om te laten doen zodat wij op de juiste manier jou en de baby kunnen begeleiden. Hiervoor hebben we wel jouw toestemming voor nodig.


    Een laboratorium onderzoekt je bloed op:

    • Wat is je bloedgroep A, B, AB of O?
    • Ben je Rhesus D-negatief of Rhesus c-negatief?
    • Bevat je bloed antistoffen tegen bloedgroepen die je zelf niet hebt?
    • Ben je besmet met een van de infectieziekten syfilis (lues), hepatitis B of HIV?
    • Hoe hoog is je ijzerwaarden in het begin van de zwangerschap?
    • Is je bloedsuikerspiegel een aandachtspunt voor de zwangerschap?
  • Bloedverlies in de zwangerschap

    Bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap is vaak onschuldig en kan verschillende oorzaken hebben. Bij 20% van alle zwangerschappen is een miskraam de reden van bloedverlies. Neem bij bloedverlies altijd meteen contact met ons op.

  • Borsten

    Als natuurlijke voorbereiding op het voeden van je baby veranderen, onder invloed van hormonen, je borsten in grootte en gevoeligheid. Rond de vierde maand neemt de pijnlijkheid meestal weer af.

  • Buikband

    Een buikband kan je tijdens de zwangerschap wat extra steun geven. Vooral in de laatste paar maanden. Je buik wordt steeds zwaarder. Dit kan rugklachten geven. Door de rugklachten kun je in een verkeerde houding gaan bewegen wat weer meer klachten geeft.

    Een verstevigende buikband is een elastische band die aan de voorkant onder je buik zit en aan de achterkant tegen je onderrug. Ook bij bekkenpijn kan de band wat verlichting geven door de ondersteuning. Het is niet aan te raden om de buikband de hele dag te dragen. Vraag advies aan ons of een fysiotherapeut over wat in jouw geval het beste is.

Share by: