Blogopmaak

De eerste zwangerschapssymptomen 

Het moment is aangebroken. De twee streepjes op de test zijn zichtbaar: je bent zwanger! Je vindt het spannend en weet niet wat je moet doen of bent meteen hartstikke blij. Vanaf dit moment begint het aftellen. Vanaf dit moment begint het aftellen en streep je week na week af. Het moederschap komt je tegemoet en je kunt niet meer wachten. 

De eerste echo, de gender reveal, het kopen van de nodige spullen en de bevalling; het kan allemaal niet snel genoeg gaan. Toch is een zwangerschap niet alleen rozengeur en maneschijn. Gedurende je zwangerschap is de kans groot dat je met een aantal zwangerschapssymptomen te maken krijgt. Hoewel de een er meer last van heeft dan de ander, zijn de eerste zwangerschapssymptomen altijd bijzonder. Ze zijn de eerste tekenen dat er, bewust of onbewust, een klein wondertje in je buik groeit. Dit zijn een aantal veelvoorkomende eerste zwangerschapssymptomen: 

Overtijd

Overtijd zijn betekent letterlijk te laat zijn. Hier wordt dan ook van gesproken als je niet ongesteld wordt op de dag dat je dat had moeten worden. Een menstruatiecyclus is vrijwel nooit geheel regelmatig, elke vrouw is wel eens een keer overtijd. Toch kan het uitblijven van de menstruatie een beginnende zwangerschap betekenen. Een menstruatie komt immers op gang als de eicel na de ovulatie niet bevrucht wordt.


Veel vrouwen gebruiken overtijd zijn dan ook als eerste indicatie om een zwangerschapstest te doen. Maar onthoud dus dat het uitblijven van de menstruatie niet meteen een zwangerschap hoeft te betekenen. Zeker wanneer je jouw menstruatiecyclus onregelmatig kan noemen, is het belangrijk alert te zijn op andere zwangerschapssymptomen.

Misselijkheid

Een van de meest bekende en helaas een van de vervelendste zwangerschapssymptomen is misselijkheid. Misselijkheid tijdens de zwangerschap kennen we ook wel als ochtendmisselijkheid. Deze term is echter niet helemaal juist. Naast de ochtend kun je immers op ieder ander moment van de dag last hebben van misselijkheid.
Ondanks het frequent voorkomen van dit symptoom, is de oorzaak ervan nog niet helemaal duidelijk.

Vermoedelijk zijn de zwangerschapshormonen, met in het bijzonder hCG, hier de boosdoener van. De mate van misselijkheid varieert van vrouw tot vrouw. Zo heeft de een er helemaal geen last van en is de ander het grootste deel van de dag op het toilet te vinden. Over het algemeen treedt dit symptoom twee tot acht weken na de bevruchting op.

Vermoeidheid

Vermoeidheid kent vele oorzaken, waaronder een beginnende zwangerschap. Ben je plots heel vermoeid of heb je de neiging heel de dag op bed te blijven liggen? Misschien is dit een teken van je lichaam dat er nieuw leven aan het groeien is. En dit kost een hoop energie. In de eerste weken van je zwangerschap moet je lichaam een heel nieuw systeem aanleggen voor je kleintje. Je lichaam werkt letterlijk voor twee en dat is niet niets.

Meer bezoekjes aan het toilet

Hoewel veel toiletbezoekjes vooral laat in de zwangerschap een bekend symptoom zijn, kan na de bevruchting je blaas ook in de weg worden gezeten door de opzwellende baarmoeder. Daarnaast wordt er ook meer bloed naar de nieren vervoerd waardoor meer urine wordt geproduceerd. Ben jij vaker op het toilet te vinden dan normaal? Dit kan een van de eerste zwangerschapssymptomen zijn.

Emotioneel

Dat hormonen invloed hebben op onze emoties is al lange tijd geen geheim meer. Veel vrouwen kennen wel de stemmingswisselingen tijdens hun maandelijkse periode. Door de hormoonschommelingen raak je misschien sneller gefrustreerd of reageer je emotioneler op bepaalde dingen dan normaal. Deze emotionaliteit begint vaak vanaf de derde zwangerschapsweek en kan de gehele zwangerschap aanhouden.

Een beginnende zwangerschap is dus vaak te herkennen aan bovenstaande symptomen. De symptomen en de mate daarvan verschillen echter bij iedere zwangerschap. Herken jij een of meerdere van deze symptomen. De kans bestaat dat je zwanger bent! Om het echt zeker te weten, kun je natuurlijk een zwangerschapstest doen.

fit tijdens zwangerschap
06 feb., 2023
Fit blijven tijdens je zwangerschap is natuurlijk enorm belangrijk voor zowel jezelf als je ongeboren kindje. Maar welke sporten of activiteiten zijn nu verstandig om uit te oefenen? Je leest het hier.
03 jan., 2023
Wanneer je zwanger bent, zijn er een aantal dingen waar je goed over na zult moeten denken. En een ervan is natuurlijk het kiezen van een naam voor je kleine. Hoe moet je je baby noemen? Het is een vraag waarover je goed moet nadenken - en misschien zelfs een beetje moet brainstormen. Dit is tenslotte de naam die je kind de rest van zijn leven zal dragen. Je wilt iets kiezen dat bijzonder, uniek en betekenisvol is. Hier zijn wat tips om je op weg te helpen bij je zoektocht naar de perfecte babynaam!
09 sep., 2022
Bevallen is een levensveranderende gebeurtenis. Of het nu de eerste keer is dat je bevalt of dat je al kinderen hebt gekregen, de ervaring kan overweldigend en uitputtend zijn. Na de bevalling is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en jezelf de tijd te geven om te herstellen. In dit artikel bespreken we 9 tips om te herstellen na een bevalling.
holistische verloskundige
21 jun., 2022
Wat is een holistische verloskundige nou precies? In dit blogartikel vertellen wij je er meer over.
03 mei, 2021
Zwanger tijdens corona, hoe is dat nou? Wanneer je in deze periode zwanger bent, maak je je misschien extra zorgen over het coronavirus. Loop je extra risico en zijn er gevaren voor je baby? Dit zijn allemaal extra zorgen waar je eigenlijk niet op zit te wachten tijdens je zwangerschap. Deze periode wil je zoveel mogelijk genieten van het feit dat je straks een kindje krijgt.
28 okt., 2020
Het woord ‘verloskundige’ wordt in het Engels 'midwife' genoemd, dit betekent ‘met vrouw’...
Share by: