Blogopmaak

Zo blijf je fit tijdens je zwangerschap

Het is belangrijk om fit te blijven tijdens de zwangerschap, zowel voor jou als voor je baby. Het helpt om gezondheidsproblemen te voorkomen, zoals diabetes en bloeddrukproblemen, en kan zelfs de arbeidspijn verminderen. Maar hoe hou je jezelf in vorm tijdens deze tijd van veranderingen en beperkingen?


In dit artikel geven we je enkele tips over hoe je fit kunt blijven tijdens de zwangerschap.

Overleg met je zorgverlener

Ten eerste is het belangrijk om te praten met je zorgverlener voordat je begint met een oefening of sport. Zij zullen je kunnen adviseren over welke oefeningen veilig zijn voor jou en je baby en welke oefeningen je wellicht moet vermijden. Ook is het belangrijk om te weten dat iedere zwangerschap uniek is. Het is dus belangrijk om goed naar je eigen lichaam te luisteren en te anticiperen op veranderingen en beperkingen.

Wandelen

Een van de veiligste manieren om fit te blijven tijdens de zwangerschap is door te wandelen. Wandelen is een laag-impact oefening die geen grote belasting op je gewrichten uitoefent en kan bijdragen aan een gezonde bloeddruk en bloedsuikergehalte.


Probeer elke dag minstens 30 minuten te wandelen, bij voorkeur in de buitenlucht. Dit is ook een goede manier om de bloedcirculatie te stimuleren en te zorgen voor een gezonde dosis zuurstof voor jou en je baby.

Yoga

Yoga is ook een geweldige manier om fit te blijven tijdens de zwangerschap. Yoga kan helpen om spanningen te verminderen, de bloedcirculatie te verbeteren en de spieren te versterken.


Er zijn specifieke zwangerschapsyoga klasjes die zijn aangepast aan de veranderende behoeften van zwangere vrouwen. Dit kan bijdragen aan vermindering van rug- en bekkenpijn en het versterken van spieren die tijdens de bevalling van pas komen.

Zwemmen

Zwemmen is een andere veilige manier om fit te blijven tijdens de zwangerschap. Het ondersteunt het lichaam en vermindert de druk op de gewrichten. Bovendien kan het helpen om de spieren te versterken en de hartslag te verlagen.


Dit kan ook bijdragen aan vermindering van rug- en bekkenpijn en versterken van spieren die tijdens de bevalling van pas komen.

Welke sporten kun je beter vermijden?

Nu wil je natuurlijk ook graag weten welke sporten je het beste kunt vermijden - ook dat lees je hier.

Ten eerste kun je contact- en vechtsporten het best vermijden. Dit omvat sporten zoals boksen, kickboksen, judo en andere vechtsporten. Dit komt omdat er een groter risico bestaat op verwondingen van de buik, wat natuurlijk gevaarlijk is voor je ongeboren baby.

Ten tweede moet je sporten waarbij je een groot risico loopt op valpartijen vermijden. Hierbij gaat het om sporten zoals skiën, snowboarden, paardrijden en rolschaatsen. Hoewel deze sporten leuk zijn, kan een valpartij gevaarlijk zijn.

Ten derde is het beter om sporten waarbij je op grote hoogte bent te vermijden. Denk hierbij aan sporten zoals klimmen, paragliden en bungeejumpen.


Dit komt omdat een val van grote hoogte kan leiden tot grote verwondingen voor zowel de jou als je ongeboren kindje.

Tot slot, moet je sporten waarbij je een groot risico loopt op oververhitting vermijden. Dit omvat sporten zoals hardlopen of fitnessen in een sauna. Dit kan leiden tot een te hoge lichaamstemperatuur, wat schadelijk kan zijn voor de ongeboren baby.


Zo, nu ben je helemaal up-to-date over wat je nu beter wel en niet kunt doen tijdens je zwangerschap. Heb je nog tips? Laat het ons weten!

03 jan., 2023
Wanneer je zwanger bent, zijn er een aantal dingen waar je goed over na zult moeten denken. En een ervan is natuurlijk het kiezen van een naam voor je kleine. Hoe moet je je baby noemen? Het is een vraag waarover je goed moet nadenken - en misschien zelfs een beetje moet brainstormen. Dit is tenslotte de naam die je kind de rest van zijn leven zal dragen. Je wilt iets kiezen dat bijzonder, uniek en betekenisvol is. Hier zijn wat tips om je op weg te helpen bij je zoektocht naar de perfecte babynaam!
09 sep., 2022
Bevallen is een levensveranderende gebeurtenis. Of het nu de eerste keer is dat je bevalt of dat je al kinderen hebt gekregen, de ervaring kan overweldigend en uitputtend zijn. Na de bevalling is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en jezelf de tijd te geven om te herstellen. In dit artikel bespreken we 9 tips om te herstellen na een bevalling.
holistische verloskundige
21 jun., 2022
Wat is een holistische verloskundige nou precies? In dit blogartikel vertellen wij je er meer over.
23 aug., 2021
Het moment is aangebroken. De twee streepjes op de test zijn zichtbaar: je bent zwanger ! Je vindt het spannend en weet niet wat je moet doen of bent meteen hartstikke blij. Vanaf dit moment begint het aftellen. Vanaf dit moment begint het aftellen en streep je week na week af. Het moederschap komt je tegemoet en je kunt niet meer wachten. De eerste echo, de gender reveal, het kopen van de nodige spullen en de bevalling; het kan allemaal niet snel genoeg gaan. Toch is een zwangerschap niet alleen rozengeur en maneschijn. Gedurende je zwangerschap is de kans groot dat je met een aantal zwangerschapssymptomen te maken krijgt. Hoewel de een er meer last van heeft dan de ander, zijn de eerste zwangerschapssymptomen altijd bijzonder. Ze zijn de eerste tekenen dat er, bewust of onbewust, een klein wondertje in je buik groeit. Dit zijn een aantal veelvoorkomende eerste zwangerschapssymptomen:
03 mei, 2021
Zwanger tijdens corona, hoe is dat nou? Wanneer je in deze periode zwanger bent, maak je je misschien extra zorgen over het coronavirus. Loop je extra risico en zijn er gevaren voor je baby? Dit zijn allemaal extra zorgen waar je eigenlijk niet op zit te wachten tijdens je zwangerschap. Deze periode wil je zoveel mogelijk genieten van het feit dat je straks een kindje krijgt.
28 okt., 2020
Het woord ‘verloskundige’ wordt in het Engels 'midwife' genoemd, dit betekent ‘met vrouw’...
Share by: