K

K

  • Kattenbak of tuinieren

    Toxoplasmose is een infectieziekte die schadelijk kan zijn voor je ongeboren kindje. Heb je al eens toxoplasmose gehad, dan ben je tegen deze ziekte beschermd. De ziekte wordt veroorzaakt door een parasiet. Toxoplasmose kan, vooral vroeg in de zwangerschap, leiden tot een miskraam of het overlijden van het kind. De kans daarop is klein. 


    Als de besmetting later in de zwangerschap optreedt, neemt het risico op miskraam of doodgeboorte af, maar kan het leiden tot aangeboren afwijkingen. De parasiet kan voorkomen in de uitwerpselen van (vooral jonge) katten. Hierdoor kan de parasiet ook in een zandbak terecht komen. Draag handschoenen als je de kattenbak verschoont of in de tuin werkt. En was je handen als je daarmee klaar bent. Was je handen en die van de kinderen ook na het spelen in de zandbak. 

    Kinderboerderij, geiten- of schapenstal

    Met name in de lammerentijd is een bezoek aan een kinderboerderij, geiten- of schapenstal een risico voor zwangeren. 


    Je kunt tijdens je zwangerschap beter niet in de geitenwei en in de stallen komen. Ook geiten en schapen kunnen de parasiet toxoplasmose (ook bekend van de kattenbak), maar ook andere ziektekiemen bij zich dragen. Als er in het voorjaar lammeren geboren worden is er extra risico. Advies is om de geiten en schapen niet te aaien en contact met mest, stro en voer te vermijden. Vermijd ook contact met mest van andere dieren. Was altijd goed je handen met water en zeep na een bezoek aan de kinderboerderij of voordat je iets gaat eten.

  • Koortslip

    Zwangeren die ook vóór de zwangerschap al vaker een koortslip hebben gehad, hebben waarschijnlijk al tijdens de zwangerschap antistoffen meegegeven. De baby is dan waarschijnlijk beschermd. Als je partner of evt broertje of zusje een koortslip heeft, moet worden voorkomen dat de pasgeborene in contact komt met het virus door zoenen/knuffelen te vermijden. 

    Een moeder die voor het eerst een koortslip heeft, moet zij voorkomen dat haar pasgeborene in direct contact komt met de actieve koortslip. Het advies is regelmatig de handen te wassen.

    Wij raden aan mensen die een koortslip hebben niet op kraamvisite te laten komen en in ieder geval de baby niet te zoenen, knuffelen of aan te raken. Daarnaast borden/bekers/glazen goed reinigen en niet door anderen laten gebruiken. Om besmetting te voorkomen moeten mensen met een koortslip steeds hun handen wassen voor ze de baby aanraken en direct contact met de koortslip vermijden.

  • Korte tongriem

    De tongriem is een membraan waarmee de tong vastzit aan de bodem van de mond. Een te korte, of te strakke tongriem bij een pasgeboren baby kan tot problemen leiden bij het drinken. Dit valt het meest op bij borstvoeding. 


    Door een korte tongriem kan je baby de tong niet goed naar voren en boven brengen. Hierdoor wordt bij het drinken vacuüm sneller verbroken, waardoor er een klikkend of smakkend geluid te horen is. Omdat het zuigpatroon niet optimaal is kunnen er tepelkloven bij de moeder ontstaan. Doordat de melk niet volledig uit de borst gedronken kan worden kan er sneller een borstontsteking ontstaan. 


    Er bestaat in Nederland geen eenduidige mening over het beleid en de behandeling van een te korte tongriem. Wij zijn van mening, dat een behandeling wel degelijk het overwegen waard is. 

    Voor meer informatie: www.deverloskundige.nl  

  • Kraampakket

    De inhoud van een kraampakket kan verschillen, maar de volgende producten zitten er vaak minimaal in: 

    • Matrasbeschermer: deze beschermer plaats je een aantal weken voor de uitgerekende datum om je matras. Zo bescherm je het tegen het eventueel breken van je vliezen.
    • Onderleggers: kunnen tijdens de bevalling als extra bescherming voor het matras worden gebruikt, daarnaast worden deze gebruikt bij de zorg na de bevalling.
    • Flesje alcohol, wordt gebruikt als ontsmettingsmiddel
    • Watten: worden gebruikt voor de ontsmetting
    • Gaasjes: steriele gaasjes zijn nodig bij de verzorging van een eventuele wond bij jou of je kindje
    • Steriele navelklem of navelstreng-ring: de navelklem wordt gebruikt voor het afklemmen van de navelstreng
    • Kraamverband: in de eerste dagen na de bevalling verlies je nog veel bloed en vocht. Gewoon maandverband is hiervoor niet voldoende. Kraamverband is extra groot en dik maandverband. Vaak zit er ook een netbroekje bij waar je het kraamverband in kan doen.
    • Handgel: deze desinfecterende zeep wordt gebruikt voor de ontsmetting van de handen van iedereen die in de buurt van je kindje komt.
    • Thermometer: om de temperatuur van je kindje op te nemen. 
  • Kraamzorg

    Nadat je bent bevallen, heb je recht op kraamzorg. In principe heb je recht op ongeveer acht dagen zorg, maar het hangt ook af van je verzekering en of je in het ziekenhuis bent bevallen. Als je thuis bevalt, dan is de kraamverzorgende ook bij de geboorte aanwezig. De kraamhulp is er voor jou en je baby.

    Ze controleert onder andere jouw herstel en de opstart van de baby; drinkt, groeit, plast en poept hij goed? Ze leert je alles over de verzorging van je baby en over borstvoeding en/of flesvoeding. Daarnaast zorgt ze voor een schone slaapkamer, badkamer en babykamer en kan ze helpen bij de verzorging van oudere kinderen en met dingen rond de kraamvisite.


  • Kramp in je kuit of been

    Er zijn meerdere oorzaken die kramp in de benen kunnen veroorzaken. In de zwangerschap ontstaat er sneller een tekort aan belangrijke mineralen, zoals calcium en magnesium. 

    Omdat je baarmoeder groeit, kan er ook een grotere druk ontstaan op de vaten in je benen en de doorbloeding verstoren. Om de bloedcirculatie te bevorderen, kun je op je linkerzij gaan liggen of je benen hoger leggen. Leg geen kussen onder je kuiten want dat drukt je bloedvaten dicht. Een tekort aan vocht in je lichaam kan ook de oorzaak zijn van kuitkrampen tijdens de zwangerschap. Probeer daarom voldoende te drinken. Beweeg genoeg en wissel het af met voldoende rust.

  • Krentenbaard

    Krentenbaard wordt meestal veroorzaakt wordt door de bacterie Staphylococcus aureus, maar in 10-20% van de gevallen door Groep A Streptococcen (GAS). Indien de krentenbaard veroorzaakt wordt door de Staphylococcus aureus zoals meestal het geval is, is het risico op complicaties na besmetting voor zwangeren niet groter dan voor anderen.  

    Als GAS de boosdoener is, kan bij pas bevallen vrouwen met hechtingen of na een keizersnede een verhoogde kans geven op kraamvrouwenkoorts. 


    Nauw contact (meer dan 4 uur per dag of 20 uur per week, samen op een kamer slapen of direct slijmvliescontact) wordt afgeraden. In een gezinssituatie is goede hygiëne en vroegtijdige behandeling van het kind van belang. Als er tijdens je zwangerschap nauw contact is geweest word je geadviseerd om op symptomen van besmetting te letten en in die situatie vroegtijdig contact met ons op te nemen.

Share by: