L

L

  • Lactatiedeskundige

    Een lactatiekundige is een expert op het gebied van borstvoeding. Ze geeft moeders voorlichting en advies over borstvoeding en helpt bij het oplossen van borstvoedingsproblemen. Ook is ze hét aanspreekpunt voor kraamverzorgenden en andere professionals als zij vragen hebben over borstvoeding. Zij zijn experts als het gaat om borstvoeding. De problemen die zij samen met jou kunnen verhelpen zijn onder andere: de baby wilt niet aanleggen, pijnlijke tepels, stuwing, zorgen over de productie.

    Er zijn kosten verbonden aan het bezoek van een lactatiedeskundige. Contact je zorgverzekeraar om te achterhalen of dit vergoed wordt.

  • (minder) Leven voelen

    Vanaf 16-20 weken zwangerschap kun je je baby, afhankelijk van de locatie van de placenta, meestal voelen bewegen. De bewegingen zijn in het begin nog heel zwak maar worden sterker naarmate de baby groeit. Dit noemen wij ook wel ‘Leven voelen’. Hetbelangrijk de bewegingen van je baby te leren kennen. Zo merk je snel genoeg wanneer er iets verandert en wanneer je contact met ons moet opnemen.


    Vanaf ongeveer 28 weken is het belangrijk dat je de baby elke dag voelt bewegen. Als de placenta aan de voorkant van de baarmoeder ligt, kun je de baby tot 28 weken minder goed voelen. Na 28 weken worden de bewegingen van je baby zo krachtig dat je de bewegingen voelt. Ook kan je houding van invloed zijn op het voelen bewegen van je baby. Als je ligt zul je je kind beter voelen bewegen dan als je staat. Roken, alcohol en drugsgebruik zijn ook van invloed op het voelen bewegen van je baby.


    Bel bij twijfel altijd de dienstdoende verloskundige! 

    Voor meer info ga je naar het kopje folders en klik je op "Jouw zwangerschap: Je baby voelen bewegen".

  • Listeriose

    Listeriose is een infectieziekte veroorzaak door een bacterie. Deze bacterie zit meestal in voedsel. Het kan ook in dieren, in de grond, in water of op groenten zitten. In Nederland komt Listeriose weinig voor. 

    Tijdens de zwangerschap en de geboorte kan je kindje besmet raken en erg ziek worden. Gelukkig is de infectie is goed te behandelen met medicijnen. Iedereen die met listeria besmet voedsel eet, kan listeriose krijgen. 

    Eet daarom geen rauwe ongewassen groente, bak rauw vlees goed door en houdt rauw voedsel gescheiden van klaargemaakt voedsel. Maak je toilet dagelijks schoon.

  • Lymeziekte

    Voor zover bekend speelt directe besmetting van mens op mens geen rol. Er is dus geen besmettingsgevaar van moeder op kind tijdens je zwangerschap of bij je pasgeborene. Behandeling met antibiotica zou hierbij voldoende moeten zijn voor moeder.

Share by: