M

M

  • Maagzuur

    Veel vrouwen hebben tijdens de zwangerschap last van brandend maagzuur. Net als andere spieren in je lijf, verslapt ook de maagkringspier als gevolg van de hormonen. De maag wordt dan niet meer goed afgesloten waardoor er maagzuur je slokdarm in kan lopen.

    Dit zorgt voor een brandend gevoel. Ook het feit dat je baby steeds groter wordt en het dus steeds krapper wordt in je buik, speelt mee. Vaak verminderen de klachten als je kindje indaalt. Brandend maagzuur is heel vervelend, maar kan verder geen kwaad. Het kan soms al helpen als je je aan bepaalde leefregels houdt, zoals niet te vet of gekruid eten en geen koffie en koolzuurhoudende dranken nemen. Als je last hebt van maagzuur, kan het helpen om een klein beetje te eten. Dit eten houdt het maagzuur in de maag vast.

    Neem bijvoorbeeld een stukje brood. Zuivelproducten werken ook wel goed als blusmateriaal. Werkt dit niet, dan kun je ook bij de apotheek of drogist middeltjes tegen maagzuur krijgen. Deze middelen kunnen tijdens de zwangerschap geen kwaad, maar overleg altijd eerst met je huisarts of met ons. 


  • Malaria

    Malaria kan tijdens je zwangerschap ernstiger verlopen en geeft verhoogde kans op een miskraam. Reizen naar gebieden waar malaria voorkomt is dus niet zonder risico. Het reizen naar gebieden waar multiresistente malaria voorkomt wordt afgeraden. Dit moet je bij voorkeur bespreken met het vaccinatiebureau vóór het boeken van de reis. Als je naar een malariagebied gaat, dienen zeer zorgvuldige antimuggenmaatregelen genomen te worden. Ook is het belangrijk zorgvuldig anti-malariapillen te slikken. Sommige anti-malariapillen mogen echter niet tijdens de zwangerschap worden genomen. 

    Een acute aanval van malaria (met name malaria tropica) vormt een ernstige bedreiging voor de zwangere. Tijdens de zwangerschap is er een verhoogde kans op een ernstig beloop. Een acute aanval van malaria (met name malaria tropica) vormt een ernstige bedreiging voor je ongeboren kindje. Malaria kan tijdens de geboorte worden overgedragen van moeder op kind.


  • Mazelen

    De meeste baby’s zijn beschermd omdat de moeder is gevaccineerd of mazelen heeft doorgemaakt. Ben je nooit gevaccineerd tegen mazelen of heb je nooit mazelen gehad, dan moet je contact vermijden met patiënten die mogelijk mazelen hebben. Zwangeren worden geadviseerd de huisarts te raadplegen bij mogelijk contact met een patiënt die mazelen heeft. Inenting tegen mazelen is opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma (BMR bof, mazelen, rodehond, samen met vaccin tegen bof en rodehond). 

    Er zijn aanwijzingen dat zwangeren een verhoogd risico hebben op een ernstig beloop van mazelen. Het doormaken van mazelen tijdens de zwangerschap is niet geassocieerd met een verhoogd risico op aangeboren afwijkingen. Wel kan het doormaken van mazelen tijdens de zwangerschap in zeldzame gevallen leiden tot een spontane abortus of vroeggeboorte. 

    Zeer jonge kinderen (jonger dan 1 jaar) en met name pasgeborenen van niet-immune moeders hebben een verhoogde kans op ernstige complicaties en sterfte.


  • Medicijnen

    Medicijngebruik tijdens je zwangerschap kan schadelijk zijn voor je ongeboren kindje. Vooral in de eerste drie maanden waarin alle organen worden aangelegd. Medicijngebruik in die periode zou tot aangeboren afwijkingen kunnen leiden. Ook al beschermt de placenta je baby tegen invloeden van buitenaf, toch kunnen bepaalde stoffen door die beschermlaag heen bij je kindje komen.

    Van veel medicijnen is het bekend of ze wel of niet kwaad kunnen tijdens de zwangerschap. Als een arts je medicijnen wil voorschrijven, vermeld dan altijd dat je zwanger bent. Ga in ieder geval nooit zonder overleg met je huisarts of met ons, medicijnen gebruiken die je zonder recept kunt krijgen.


  • Miskraam

    20% van alle zwangere vrouwen heeft bloedverlies tijdens de eerste periode van hun zwangerschap. 10% van de vrouwen krijgt uiteindelijk een miskraam. De eerste maanden van je zwangerschap kan je je onzeker voelen en als je daarnaast ook bloedverlies hebt wordt dit vanzelfsprekend meer. Ben je onzeker over een mogelijke miskraam of ervaar je hiervan symptomen neem dan alsjeblieft contact met ons op. Wij zullen dan een echo maken. Vanaf 6 weken kunnen wij goed zien of het hartje klopt. Voor de 6e week kunnen wij dat nog niet goed zien en dus ook niet vaststellen of je wel of geen miskraam hebt. 

    Als er geen hartje klopt is er sprake van een miskraam. Soms komt een miskraam vanzelf op gang en hebt je verder geen hulp nodig. Maar als dit niet gebeurt dan kunnen we je, als je dat wilt, helpen met medicijnen of een curettage. 

    We willen jullie graag helpen bij het verwerken van een miskraam. Een miskraam heeft vaak een grote impact en verdient een goede verwerking. Er zijn verschillende manieren die kunnen helpen om verwerking makkelijker te maken en een plekje te geven. 

    Wij willen je graag ondersteunen en hulpverlenen bij een miskraam. Ook zijn andere mogelijkheden om troost te vinden. https://deverloskundige.nl/miskraam 


  • Misselijkheid

    Een veel voorkomende kwaal is (ochtend)misselijkheid en overgeven. Vooral in de eerste drie tot vier maanden van de zwangerschap kun je last hebben van. Dit komt door een verandering in je hormoonhuishouden. Niet eten maakt het meestal erger. Begin daarom met een licht ontbijt en probeer daarna het eten van kleine, lichte maaltijden verdeeld over de dag. Je merkt zelf welke voeding je het beste verdraagt. Probeer voor het opstaan en slapen wat te eten. Stress en vermoeidheid versterken de klachten vaak. 

    Wanneer de misselijkheid zo erg wordt dat je niets binnen kan houden, neem dan contact met ons op.

  • Multivitaminen
    Describe the item or answer the question so that site visitors who are interested get more information. You can emphasize this text with bullets, italics or bold, and add links.
Share by: