O

O

  • Obstipatie

    Omdat de baarmoeder op de plaats van de darmen moet komen gaan je je darmen, onder invloed hormonen, trager werken. Daardoor heb je meer last van gasvorming maar ook van verstopping. Je ontlasting wordt hard en je hebt een grotere kans op aambeien. 

    Probeer verstopping en harde ontlasting te voorkomen door vezelrijk voedsel te eten en veel water te drinken. Dit stimuleert de darmwerking en vermindert de kans op ontstopping. 

    Het eten van vezelrijke voeding zoals rauwkost, groente, fruit, volkoren producten peulvruchten, noten en zaden en eventueel de toevoeging van zemelen, kan helpen. Zorg dat je daarbij ongeveer twee liter per dag drinkt. Verder is lichaamsbeweging belangrijk voor de stoelgang.

    Werkt dit onvoldoende, dan kun je eventueel Roosvicee Laxo proberen.

  • OGTT

    Een OGTT kan helpen bij het opsporen van suikerziekte tijdens de zwangerschap. Bij suikerziekte is sprake van een gestoorde glucosetolerantie. Bij zwangeren is dit vaak van voorbijgaande aard. Gestoorde glucosetolerantie betekent dat de glucose (suiker), die via de voeding in het bloed opgenomen wordt, onvoldoende in de lichaamscellen terechtkomt. Glucose is nodig als brandstof voor de lichaamscellen. Als de glucose niet verbrand wordt, hoopt deze zich op in het bloed. Dit kan tot allerlei klachten en symptomen leiden. 


    Voorbereiding onderzoek OGTT  

    Gedurende drie (3) dagen vóór de test moet je normaal eten en mag je geen suikervrij of vermageringsdieet volgen. Voor dit onderzoek moet je nuchter zijn. Dit betekent dat je de avond voor het onderzoek vanaf 24.00 uur niet meer mag eten, drinken en roken. Je mag wel water drinken. 

    Medicijnen die je met water in moet nemen mag je wel innemen. Wanneer je medicijnen tijdens een maaltijd moet innemen, of met andere dranken dan water, dan mag je dat pas na afloop van de test doen. Tijdens het onderzoek mag je niet overmatig bewegen, roken, eten en drinken. Water drinken mag wel. 


    Handig om mee te nemen 

    Het is belangrijk dat je naar het onderzoek je labformulier en een geldig identiteitsbewijs meeneemt. Neem ook iets te eten mee. Na het afronden van de test is het belangrijk om voor vertrek naar huis even iets te kunnen eten. Je hebt namelijk een lange periode niet gegeten. 

    Hoelang duurt de test? 

    De OGTT duurt ongeveer 2 ½ uur. 


    De test 

    Als eerste wordt bloed afgenomen om een nuchtere glucosewaarde vast te stellen. Vervolgens krijg je suikerwater te drinken. Het is belangrijk om dit suikerwater (300 ml) binnen 5 minuten op te drinken. 

    Na 2 uur wordt weer bloed afgenomen om te kijken hoe de suiker wordt opgenomen in je lichaam. Tijdens deze 2 uur blijf je op de priklocatie. Daarna is de test afgelopen en mag je weer eten, waardoor je weer verantwoord de weg op kan. 


    De uitslag  

    De uitslag van de OGTT wordt door een van ons met je besproken.

  • Ongewenst Zwanger
  • Opgeblazen gevoel

    Misschien ken je dat gevoel wel van je menstruatieperiodes. Je buik is een beetje opgezet en je broeken gaan minder goed dicht. Rond je vierde en vijfde week van je zwangerschap kan je al een wat opgezette buik hebben. Niet omdat je kindje zo snel groeit, maar omdat je meer vocht vasthoudt en je darmen trager werken. Hierdoor kan je meer last hebben van gasvorming en dus een uitgezette buik.

  • Ouderschapsverlof

    Er zijn meerdere regels die bepalen of u recht heeft op ouderschapsverlof. Als u recht heeft, dan krijgt u maximaal 26 keer het aantal uren dat u per week werkt. 


    Regels ouderschapsverlof

    Voor ouderschapsverlof gelden de volgende regels:

    • U kunt ouderschapsverlof opnemen voor kinderen tot 8 jaar.
    • Voor elk kind heeft u recht op ouderschapsverlof.
    • U kunt voor meerdere kinderen tegelijk ouderschapsverlof opnemen. U hoeft dus niet eerst het verlof voor 1 kind op te maken.
    • Beide ouders hebben recht op ouderschapsverlof.
    • Bij een tweeling heeft u recht op 2 keer ouderschapsverlof.
    • U kunt ouderschapsverlof bij uw werkgever aanvragen zodra u in dienst bent. 
    • U kunt ouderschapsverlof krijgen voor uw kind, adoptiekind of erkend kind. 
    • U kunt ook ouderschapsverlof opnemen voor uw pleegkind, stiefkind of aspirant-adoptiekind. Uw kind moet dan wel bij u wonen volgens de basisregistratie personen.

    Op dit moment krijgen werknemers in Nederland hun ouderschapsverlofuren niet uitbetaald. Dit gaat veranderen door een nieuwe Europese richtlijn die voorziet in 2 maanden betaald ouderschapsverlof.

    Lidstaten krijgen 3 jaar de tijd om dit op nationaal niveau te regelen. Nederland werkt op dit moment aan een inventarisatie en uitwerking van de mogelijkheden. 

    Naar verwachting zal het kabinet in het eerste kwartaal van 2020 een wetsvoorstel aan de Tweede Kamer aanbieden. Uitgangspunt is dat een nieuwe regeling per juli 2022 in kan gaan.

  • Oxytocine

    Oxytocine is een hormoon dat een belangrijke rol speelt bij de bevalling. Bij een natuurlijke bevalling maakt je lichaam zelf oxytocine aan. Dit brengt de weeën op gang. Oxytocine kan ook worden toegediend via bijvoorbeeld een infuus. Dit wordt gedaan als de bevalling moet worden opgewekt. Ook na de bevalling speelt oxytocine nog een rol. 

    Als je baby borstvoeding krijgt en aan je tepel zuigt, komt er oxytocine vrij. Het hormoon zorgt er dan voor dat de melkklieren samentrekken en de melk naar de tepel wordt geduwd. Door de vrijgekomen oxytocine trekt ook de baarmoeder samen, waardoor deze sneller zijn oude vorm terugkrijgt. 

    Oxytocine kan ook gebruikt worden als je veel bloed dreigt te verliezen vlak na de bevalling, dan kun je worden geïnjecteerd met oxytocine. De baarmoeder trekt daardoor sterk samen, wat hopelijk het bloedverlies vermindert.


Share by: