P

P

  • Partnerverlof

    Vanaf 1 juli 2020 kunnen partners in het eerste half jaar na de geboorte van de baby vijf weken extra geboorteverlof krijgen. Zij hebben dan recht op een uitkering van maximaal 70% van het dagloon, betaald door UWV

    Het geboorteverlof kan opgenomen na de bevalling. Dit moet wel doen binnen 4 weken nadat de baby geboren is. Dit geldt ook als je baby eerst nog een tijdje in het ziekenhuis moet verblijven. De periode van 4 weken verschuift daardoor niet.


    Wie is de partner van de moeder?

    Geboorteverlof is voor de partner van de moeder. Meestal is dit de vader van het pasgeboren kind. U bent de partner van de moeder:

    • als u met haar getrouwd bent;
    • als u haar geregistreerde partner bent;
    • als u ongehuwd met haar samenwoont;
    • als u haar kind erkent.

    Uw werkgever informeren over geboorteverlof

    Informeer uw werkgever vooraf of zo snel mogelijk na de geboorte wanneer u het geboorteverlof opneemt. Dit mag mondeling of schriftelijk. Uw werkgever mag dit verlof niet weigeren.

  • Pigmentvlekken

    Tijdens de zwangerschap kunnen door de zon of zonnebank bruine vlekken in je gezicht ontstaan ten gevolge van zwangerschapshormonen. (‘zwangerschapsmasker’). Bescherm je huid tegen de zon om dit tegen te gaan. Gebruik zonnebrandproducten, blijf in de schaduw of draag een hoed. Na de zwangerschap verdwijnen de pigmentvlekken meestal vanzelf.

  • Prenatale diagnostiek
  • (regelmatig) Plassen

    Tijdens de zwangerschap moet je vaker plassen dan normaal. Naarmate de baarmoeder groeit, komt er meer druk op je blaas. Daardoor heb je sneller het gevoel dat je moet plassen. Als je heel vaak aandrang voelt om te plassen, kan dat door een blaasontsteking komen. Meestal heb je dan ook een branderig gevoel bij het plassen. Breng in dat geval een potje urine voor controle naar de huisarts. Als blijkt dat je een blaasontsteking hebt, krijg je antibiotica voorgeschreven. Eet voldoende vit C, dit maakt je urine zuur en daar houden bacteriën niet van én drink voldoende.

  • Psychische ondersteuning

    Tijdens de zwangerschap kan het voorkomen dat je last krijgt van onzekerheid, twijfels of je somber voelt. Dat hoort erbij en meestal zijn deze gevoelens tijdelijk. Ongeveer 10-15% van alle zwangere vrouwen heeft echter last van psychische problemen. Ze voelen zich regelmatig somber en krijgen soms zelfs te maken met een depressie.

    Als het voorkomt dat je vaak moet huilen, je heel ellendig voelt en je je afvraagt of het leven nog wel zin heeft, is het belangrijk dit te delen. Ook als je dingen niet meer kunt relativeren, je geen plezier hebt in dingen, geen eetlust hebt en alleen maar aan sombere dingen kunt denken is het tijd om hulp te zoeken. Je kunt altijd bij ons terecht voor een doorverwijzing voor goede hulp.


    Wij kunnen je doorverwijzen naar een hulpverlener of naar een POP-poli. POP staat voor Psychiatrie, Obstetrie, Pediatrie. 

    De POP-poli is er voor zwangere en net bevallen vrouwen die somber, angstig of verward raken en die het krijgen van een kind niet als een blijde gebeurtenis zien. In een POP-poli werken de psychiater, kinderarts en gynaecoloog samen. In een gezamenlijk gesprek adviseren en begeleiden zij vrouwen met angstklachten, depressieve en/of psychotische aandoeningen of die medicijnen tegen deze klachten gebruiken tijdens de zwangerschap.


    Neem eventueel een kijkje op de website van Psyche & Zwangerschap

Share by: