W

W

  • Waterpokken

    Waterpokken en gordelroos worden veroorzaakt door dezelfde virus. Waterpokken is een zeer besmettelijke kinderziekte, te herkennen aan met vocht gevulde blaasjes op de huid. De virus wordt verspreid via vochtdruppeltjes in de lucht of door direct contact met de blaasjes. Ook gordelroos is besmettelijk. De meeste volwassenen hebben ooit waterpokken gehad en zijn daarom beschermd tegen dit virus. Tijdens je zwangerschap is je kindje dan ook beschermd. Als je in je eerste helft van de zwangerschap voor het eerst een infectie doormaakt is er een kleine kans op besmetting van je kindje. Daarnaast heb je als zwangere met waterpokken een verhoogde kans op een ernstige longontsteking. Als je rond je bevalling ( 5 dagen voor en 2 dagen na) waterpokken hebt kan je kindje erg ziek worden. 


    Wij adviseren je contact met waterpokken te vermijden als je niet weet of je ooit waterpokken hebt gehad. Neem binnen 96 uur contact met ons op als je in dit geval wel contact hebt gehad met iemand met waterpokken of gordelroos. 

    Neem geen kinderen mee naar de praktijk die waterpokken hebben.

  • Werk

    Werkomstandigheden kunnen risico’s voor de zwangerschap met zich meebrengen. Bijvoorbeeld werk waarin je wordt blootgesteld aan: trillingen (vrachtauto’s, landbouwmachines), ioniserende straling (straling van radioactieve stoffen), chemische stoffen of infectierisico’s. Gezondheidsklachten kunnen ook ontstaan door fysiek zwaar werk, zoals veelvuldig tillen, trekken, duwen of dragen. 


    Heb je met zulke werkomstandigheden te maken? Pas je werk dan aan in overleg met je werkgever. Er zijn verschillende regelingen voor werknemers die zwanger of pas bevallen zijn. Je kunt ook overleggen met de bedrijfsarts (arbodienst) of inlichtingen vragen bij de Inspectie SZW. Je werkgever kan je een (vrijwillig) preventief consult aanbieden bij de bedrijfsarts. De bedrijfsarts brengt jouw risico’s tijdens het werk in kaart en adviseert de werkgever daarover. Uiteraard kun je ook overleggen met ons. 


    Werk je in nacht- of ploegendienst? 

    Dan kun je aan je werkgever vragen om je rusttijden tijdens de zwangerschap aan te passen. Een zwangere heeft recht op extra pauzes en is in principe niet verplicht om ‘s nachts te werken of om over te werken. Deze regels gelden ook voor de eerste 6 maanden na de bevalling. Als het niet mogelijk is om je werk gezond en veilig uit te voeren, dan is je werkgever verplicht om je tijdelijk ander werk aan te bieden. 

    Zie voor meer informatie: Zwangerwijzer en RIVM).


Share by: